Stoomsauna: Wat Is Het en Hoe Werkt Het

Bijgewerkt op: 17/06/24

In de wereld van wellness en ontspanning staat de stoomsauna bekend als een plek waar lichaam en geest samenkomen om te herstellen en te vernieuwen. Dit type sauna, diep geworteld in tradities die teruggaan tot de oude beschavingen, biedt een unieke ervaring die zich onderscheidt van de droge hitte van de traditionele Finse sauna. Maar wat is een stoomsauna precies, en hoe werkt het? In dit blog duiken we dieper in de werking en het unieke karakter van de stoomsauna.

Definitie van een Stoomsauna

Een stoomsauna, ook bekend als een stoombad, is een afgesloten ruimte die wordt verwarmd tot een hoge temperatuur door middel van stoom. In tegenstelling tot de droge hitte van een traditionele sauna, die werkt door het verwarmen van de lucht of door directe warmte van een kachel, gebruikt een stoomsauna een generator om water te koken en stoom te produceren. Deze stoom verhoogt de luchtvochtigheid in de ruimte tot bijna 100%, terwijl de temperaturen variëren tussen de 40°C en 55°C, wat lager is dan in een droge sauna.

Hoe Werkt een Stoomsauna?

De kern van een stoomsauna is de stoomgenerator. Deze generator is aangesloten op een waterbron en is uitgerust met een verwarmingselement. Wanneer de sauna wordt ingeschakeld, begint het water in de generator te koken en produceert het stoom. Deze stoom wordt vervolgens via pijpen of kanalen geleid naar de sauna zelf, waardoor de ruimte snel vult met vochtige warmte. Met onze stoomsauna is dit geen hap uit je portemonnee.

De hoge luchtvochtigheid en de warmte werken samen om een omgeving te creëren die verschillende reacties in het lichaam uitlokt. De poriën van de huid gaan open, waardoor zweet en andere toxines gemakkelijker kunnen worden afgevoerd. Tegelijkertijd helpen de warmte en vochtigheid om de spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren.

Ontwerp en Materialen

Het ontwerp van een stoomsauna is zodanig dat het de stoom effectief binnenhoudt en een comfortabele omgeving biedt voor de gebruikers. De wanden en het plafond zijn vaak bedekt met niet-poreuze materialen zoals tegels, polyester taft, glas of speciaal behandeld hout dat bestand is tegen vocht en schimmelvorming. De deur moet goed afsluiten om de stoom en warmte binnen te houden. 

Een stoomsauna biedt een unieke en verkwikkende ervaring die zich richt op de combinatie van warmte en vochtigheid. Dit type sauna stimuleert niet alleen ontspanning en welzijn door de warme, vochtige omgeving, maar ondersteunt ook de gezondheid van de huid en de spieren door het openen van poriën en het bevorderen van de bloedsomloop. Of je nu een fervente saunaganger bent of iemand die op zoek is naar nieuwe manieren om te ontspannen en te ontgiften, de stoomsauna biedt een boeiende en heilzame ervaring die zeker de moeite waard is om te verkennen.

Wil je meer weten over de voordelen van een stoomsauna? Lees dan hier verder.