Het Verschil Tussen een Sauna en een Stoomsauna: Welke Past Bij Jou

Bijgewerkt op: 18/06/24

Ben je op zoek naar ontspanning en welzijn, maar twijfel je tussen een traditionele sauna en een stoomsauna? Hoewel beide opties geweldige manieren zijn om te ontspannen en te genieten van gezondheidsvoordelen, zijn er enkele belangrijke verschillen die je moet overwegen voordat je een keuze maakt. In deze blog gaan we dieper in op het verschil tussen een sauna en een stoomsauna, zodat je de juiste beslissing kunt nemen voor jouw behoeften en voorkeuren.

Wat is een Sauna?

Een sauna is een ruimte die speciaal is ontworpen voor warmtebehandelingen en ontspanning. Traditionele sauna's gebruiken een droge warmtebron, meestal afkomstig van hete stenen die water opnemen en vervolgens stoom produceren wanneer er water op wordt gegoten. De temperatuur in een sauna kan variëren, maar ligt meestal tussen de 70°C en 100°C.

Voordelen van een Sauna:

  • Diepe ontspanning van spieren
  • Stimuleert de bloedsomloop
  • Verlicht stress en spanning
  • Helpt bij het reinigen van de huid door transpiratie 

Wat is een Stoomsauna?

Een stoomsauna, ook wel bekend als een stoombad of Turks bad, maakt gebruik van stoom om de luchtvochtigheid te verhogen en warmte te leveren aan de ruimte. In tegenstelling tot een traditionele sauna, waar de lucht droog is, is een stoomsauna gevuld met vochtige lucht met een temperatuur van ongeveer 40°C tot 50°C.

Voordelen van een Stoomsauna:

Verschillen Tussen een Sauna en een Stoomsauna:

  • Warmtebron: Een sauna gebruikt hete stenen om droge warmte te produceren, terwijl een stoomsauna stoom gebruikt om vochtige warmte te creëren.
  • Temperatuur en Luchtvochtigheid: Sauna's hebben hogere temperaturen (70°C tot 100°C) en lagere luchtvochtigheid, terwijl stoomsauna's lagere temperaturen (40°C tot 50°C) en hogere luchtvochtigheid hebben.
  • Effecten op de Huid: Een stoomsauna kan de huid hydrateren en reinigen vanwege de vochtige lucht, terwijl een sauna helpt bij het verwijderen van onzuiverheden door transpiratie.

Het kiezen tussen een sauna en een stoomsauna hangt af van je persoonlijke voorkeuren en gezondheidsdoelen. Als je op zoek bent naar intense warmte en droge lucht, is een sauna misschien de beste optie voor jou. Als je echter de voorkeur geeft aan een mildere warmte met vochtige lucht en extra voordelen voor de huid, kan een stoomsauna meer geschikt zijn. Wat je ook kiest, beide opties bieden uitstekende manieren om te ontspannen en je welzijn te verbeteren.

Wil je meer weten over hoeveel water je moet drinken na de sauna? Lees dan hier verder.