Rood licht therapie vs. Infraroodtherapie: Wat Zijn de Belangrijkste Verschillen

Bijgewerkt op: 26/03/24

In de zoektocht naar natuurlijke en effectieve methoden voor gezondheid en welzijn, hebben lichttherapieën zoals rood licht therapie en infraroodtherapie een prominente plaats ingenomen. Hoewel deze therapieën op het eerste gezicht vergelijkbaar lijken, hebben ze elk unieke eigenschappen en voordelen. In dit blog duiken we dieper in de verschillen tussen een rood licht lamp en infraroodtherapie, zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken voor je gezondheidsroutine.

Wat is Rood licht therapie?

Rood licht therapie, ook bekend als fotobiomodulatie, maakt gebruik van lage niveaus van rood tot nabij-infrarood licht om op cellulair niveau te werken. Deze therapie stimuleert de mitochondriale functie in de cellen, wat leidt tot een verhoogde productie van adenosinetrifosfaat (ATP), de energiebron van de cel. Dit proces kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het bevorderen van wondgenezing, en het verbeteren van de huidgezondheid.

De Werking van Infraroodtherapie

Infraroodtherapie daarentegen maakt gebruik van langere golflengten van licht, die dieper in het lichaam doordringen dan het zichtbare rode licht. Dit zorgt voor een verwarmend effect dat kan helpen om spierspanning te verlichten, de bloedcirculatie te verbeteren en pijn te verminderen. Infrarood licht wordt vaak gebruikt in de vorm van lampen, dekens of in sauna's, waarbij de diepe penetratie van het licht therapeutische warmte biedt.

De Verschillen Uitgelicht

Golflengte en Penetratie

Een van de belangrijkste verschillen tussen roodlicht- en infraroodtherapie is de golflengte van het gebruikte licht. Rood licht therapie gebruikt golflengten tussen de 630 en 700 nm, terwijl infraroodtherapie werkt met golflengten van 700 nm tot 1 mm. Deze variatie in golflengte beïnvloedt hoe diep het licht in de huid kan doordringen en dus ook welke therapeutische effecten het kan hebben.

Thermische Effecten

Een ander significant verschil is het thermische effect. Rood licht therapie produceert over het algemeen weinig tot geen warmte, wat het geschikt maakt voor gebruik op gevoelige of ontstoken huid. Infraroodtherapie daarentegen genereert een merkbare warmte, wat bijdraagt aan zijn vermogen om spierspanningen en pijn te verminderen door een verhoogde bloedcirculatie.

Toepassingen

Beide therapieën hebben hun specifieke toepassingen en voordelen. Rood licht therapie wordt vaak ingezet voor huidverjonging, het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van wondgenezing. Infraroodtherapie is bijzonder effectief voor diepe spierontspanning, pijnverlichting en het verbeteren van de circulatie.

Hoewel roodlicht- en infraroodtherapie op het eerste gezicht vergelijkbaar lijken, bieden ze elk unieke voordelen dankzij de verschillen in golflengte, penetratiediepte en thermische effecten. Afhankelijk van je specifieke gezondheidsbehoeften en doelen, kan een van deze therapieën of een combinatie ervan een waardevolle toevoeging zijn aan je welzijnsregime. Het is altijd aan te raden om met een gezondheidsprofessional te overleggen voordat je een nieuwe therapie start, om zeker te zijn van de beste aanpak voor jouw individuele situatie. Met de juiste toepassing kunnen zowel roodlicht- als infraroodtherapie helpen om je gezondheid en welzijn aanzienlijk te verbeteren.

Wil je meer weten over de voordelen van rood licht therapie? Lees dan hier verder.