Koudetherapie

Wetenschap
IJsbaden BannerIJsbaden Banner

Wat is Koudetherapie?

Koudetherapie, ook bekend als cryotherapie, is een innovatieve benadering van pijnverlichting en herstel die steeds populairder wordt. Door het gericht toepassen van lage temperaturen biedt koudetherapie een verfrissende en effectieve benadering van herstel en gezondheid. In de afgelopen jaren heeft koude lichaamstherapie serieuze populariteit gewonnen, omdat het in verband wordt gebracht met talrijke gezondheidsvoordelen. Sommige mensen, waaronder professionele atleten, bodybuilders en beroemdheden, zweren zelfs bij koudetherapie.

Hoe werkt Koudetherapie?

Bij koudetherapie worden koude elementen strategisch ingezet om ontstekingen te verminderen, pijn te verlichten en het natuurlijke genezingsproces van het lichaam te stimuleren. Of je nu een atleet bent die herstel zoekt na een intense training, iemand met chronische pijn, of gewoon op zoek bent naar een boost voor je algehele welzijn, koudetherapie kan jouw bondgenoot zijn. De verkoelende effecten van koudetherapie bevorderen een snellere circulatie van bloed en verminderen zwelling, waardoor het een ideale aanvulling is op blessureherstel en postoperatieve zorg. Bovendien kan het worden ingezet voor het verminderen van spierpijn, het bevorderen van een gezonde huid en het verlichten van stress.

Voordelen van Koudetherapie

  • Sneller Fysiek Herstel

    Onderdompeling in koud water kan atleten ook het gevoel geven dat ze beter herstellen. Uit een onderzoek uit 2017 bleek dat MMA-deelnemers die na het sporten in koud water dompelden, minder pijnlijk waren dan degenen die dat niet deden.

  • Diepere Slaap

    Het koude water kan een positief effect hebben op het centrale zenuwstelsel, wat helpt bij het slapen en je beter voelen na maximaal 3 minuten ondergedompeld te zijn geweest.

  • Verbeterde Bloedsomloop

    Een ijskoud bad kan wel eens voor een blij hart zorgen. Wanneer u zich in koud water onderdompelt, stroomt het bloed naar uw vitale organen. Je hart moet dan harder werken, het bloed door je bloedvaten stuwen en je lichaam de essentiële zuurstof en voedingsstoffen geven die het nodig heeft.

  • Breek Hardnekkig Vet Af

    Bruin Vet is gespecialiseerd; wanneer het wordt geactiveerd door kou, produceert het warmte en helpt het onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Wanneer je onderdompelt in koud water, detecteert je lichaam de kou en activeert het bruine vet. Dit vet verbrandt de opgeslagen energie en zet deze direct om in warmte, waardoor je opwarmt. Het activeren van bruin vet resulteert in een verhoogde calorieverbranding, kan mogelijk helpen bij gewichtsverlies en verbetert de stofwisseling.

  • Verminderde Stress en Angst

    Volgens onderzoek uit 2018 stimuleert koudestimulatie de nervus vagus, waardoor de hartslag wordt verlaagd en mogelijk stress wordt verminderd. In een overzicht van hydrotherapiebehandelingen uit 2014 concludeerden onderzoekers dat blootstelling aan koude (zoals een koud kompres of een ijsbad) de capaciteit en functie van uw centrale zenuwstelsel (CZS) kan verbeteren. Een functioneel centraal zenuwstelsel kan u helpen beter te slapen en u gewoon beter te voelen.

  • Sterker Immuunsysteem

    Er is enig wetenschappelijk bewijs dat ijsbaden de immuniteit versterken. Uit een onderzoek uit 2016, gepubliceerd in het tijdschrift PLoS One, bleek dat mensen die een ijsbad nemen bijna 30 procent minder kans hebben om zich ziek te melden voor werk of school.

Sneller Fysiek Herstel
Diepere Slaap
Verbeterde Bloedsomloop
Breek Hardnekkig Vet Af
Verminderde Stress en Angst
Sterker Immuunsysteem

Beroemdheden over Koudetherapie

Wim Hof, Iceman
Cristiano Ronaldo, CR7
Rico Verhoeven, The King of Kickboxing
Tony Robbins

I always say, a cold shower a day keeps the doctor away!

Wim Hof, Iceman

I was so determined to be the best that I would take an ice bath at 3:00 in the morning.

Cristiano Ronaldo, CR7

The perfect kickstart!

Rico Verhoeven, The King of Kickboxing

Ice baths can help me reduce stress and boost overall well-being.

Tony Robbins

Vertrouw niet alleen onze woorden...

Experts over Koudetherapie

Dr. Andrew Huberman, een vooraanstaand neurobioloog en hoogleraar neurobiologie aan Stanford University, is ook bekend als de presentator van de Huberman Lab-podcast.

In een recente clip bespreekt hij de voordelen van koudetherapie, zoals bijvoorbeeld het nemen van ijsbaden. Koudetherapie is een opkomende benadering waarbij blootstelling aan koude temperaturen wordt gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen aan te pakken, zoals ontstekingen, spierherstel en stressvermindering.

Wetenschappelijke studies Koudetherapie

The million dollar question.

Maar... Werkt Het Echt?

We zouden je kunnen overspoelen met wetenschappelijke studies en gecontroleerde experimenten (klik op de knop hieronder als je daarin geïnteresseerd bent).

In eenvoudigere bewoordingen, ja, volgens de huidige wetenschappelijke literatuur, geloven we sterk dat de meerderheid van de mensen aanzienlijke voordelen kan ervaren door koudetherapie in hun dagelijkse routine op te nemen voor verbeterde slaap, herstel, en algehele proactieve gezondheid.

Wetenschappelijke studies koudetherapie

Vragen over Koudetherapie

Hoe lang moet je in koud water blijven?

Koudwatertherapie werkt het beste met de juiste combinatie van tijd en temperatuur. Als je bijvoorbeeld in water van 10°C bevindt, raden wij aan om niet langer dan 10 minuten binnen te blijven.

Tijdelijke voorbeelden:
1°C = 1min onderdompeling
3°C = 3 minuten onderdompeling
5°C = 5 minuten onderdompeling
10°C = 10 minuten onderdompeling

Hoe houd ik het water schoon?

Houd altijd de deksel erop als je het ijsbad niet gebruikt, om te voorkomen dat er vuil in valt! Wij raden aan om het water één keer per week te verversen zonder toevoegingen.

Wanneer je het water uit uw bad laat lopen, raden wij aan om de binnenoppervlakken met warm zeepsop te wassen om de levensduur van het ijsbad te verlengen.

Hoe houdt ik het water koud?

Het ijsbad is geïntegreerd met thermisch geïsoleerde TPE-lagen en een deksel om de tijd koud vast te houden.

We raden aan om het ijsbad in de schaduw te plaatsen om het passieve koeleffect 's nachts te maximaliseren en indien nodig vervolgens ijs of ijsblokken toe te voegen.

Kan ik Epsom-zouten in mijn ijsbad gebruiken?

Ja, het is prima om Epsom-zout aan je ijsbad toe te voegen, er zijn een aantal hele goede redenen waarom je dat zou willen!

Espom-zouten zijn veilig in gebruik en kunnen gezondheidsvoordelen hebben doordat ze het magnesiumgehalte aanvullen, maar chloridezouten (bijvoorbeeld keukenzout, strooizout) zijn niet veilig in gebruik.

Wanneer geen koudetherapie gebruiken?

Koudetherapie is niet geschikt voor mensen met sensorische stoornissen waardoor ze bepaalde sensaties niet voelen. Wij raden ook af om koudetherapie thuis toe te passen zonder enige aanwezige hulp van een specialist. Dit geldt ook voor mensen met diabetes en of een slechte bloedsomloop.

Waarom kiezen voor koudetherapie?

Kies voor de kracht van kou en ontdek hoe koudetherapie jouw levenskwaliteit kan verbeteren. Het is niet alleen een weldaad voor het lichaam, maar ook voor de geest. Stap binnen in een wereld waar verfrissing synoniem staat voor herstel en vitaliteit. Geef jezelf de kans om te profiteren van de helende eigenschappen van koudetherapie en omarm een koude, verkwikkende revolutie voor je gezondheid en welzijn.